Een klein beetje décolletage
Staat ge in de netjes geordende Excel getiteld ‘ink — klantenbestand’, dan kreeg ge met Nieuwjaar een kaartje in de bus dat wat letters ontbrak. (En mocht dat niet het geval zijn, dan kunt ge er hier voor zorgen dat ge volgende keer ook post krijgt.)
Die weggevallen letters waren geen luiheid en ook geen goedkope truc om u te vertellen dat ik tegenwoordig niet meer alleen tiktokkel, maar een collectief rond mij vergaard heb. (Nu goed, het was misschien wel een beetje een goedkope truc, met die letters i, n, k.)
Edoch: het was mij om de psychologie te doen.
The generation effect beschrijft hoe uw brein informatie beter opslaat als het zelf even heeft moeten puzzelen, dan als het die op een proper plateautje geserveerd krijgt.
Copywriten is meer dan tokkelen alleen, het is een stuk gedragspsychologie. Het is begrijpen hoe het brein werkt, maar ook waar het faalt, om ervoor te zorgen dat de woorden beter binnenkomen. Want de woorden van de copywriter willen niet louter plezieren, ze willen overtuigen.
En dus haalde ik een trucje met u uit.
Ik gomde wat letteren en verving ze door weerhaken.
The generation effect, heet dat. Het beschrijft hoe uw brein informatie beter opslaat als het zelf even heeft moeten puzzelen, dan als het die op een proper plateautje geserveerd krijgt. Vergelijk het met een klein beetje décolletage: uw hersens verzinnen er de rest vanzelf bij — en het resultaat is vaak een pak sexyer dan meteen full monty gaan.
Ik heb dat niet zelf verzonnen, ik keek het vrolijk af van zij die het mij voordeden.
Om de boodschap te snappen, moet ge met andere woorden zelf Rad van Fortuin spelen en de ontbrekende letters invullen. Resultaat: de kans dat ge onthoudt wat ge gelezen hebt, ligt 15% hoger.
Conclusie: laat uw volk zijn kl_nkers eens z_lf k_pen voor meer weerklank.